همانطور كه میدانیم دندانها بزرگترین وسیله برای كمك به عمل گوارش هستند و غذایی كه خوب جویده نشوند می تواند مشكلاتی در عمل هضم غذا ایجاد نماید. به گزارش افکارنیوز، داشتن دندانهای سالم و عاری از هر نوع ضایعه از آرزوهای دیرینه انسان بوده است پوسیدگی دندان از قدیمی ترین و در عین حال از شایعترین مشكلات شناخته شده نزد انسان می باشد وقتی قسمتی از ساختمان سطح دندان خراب شود می گوییم دندان فاسد و پوسیده است .در سالهای قبل از میلاد نیز بقراط و ارسطو امراض دهان و دندان را در آثار خود به بحث گذاشته بودند و دستوراتی را برای مقابله با آنها ارائه داده بودند.
علل پوسیدگی دندان:
برای پوسیدگی دندان علل گوناگونی ذكر شده است.مانند میكروبها،مواد قندی،پلاك دندانی،جنس و وضع قرار گیری دندانها،كمیت و كیفیت بزاق،انواع غذاهای مورد استفاده و عوامل و عمومی و ارثی. اما بطور كل می توان گفت چهار عامل اصلی در ایجاد پوسیدگی دندان نقش موثر دارند: -پلاك میكروبی و فعالیت میكروبی پلاك روی سطح دندان. -مواد قندی موجود در غذا كه در اختیار پلاك قرار می گیرند. -مستعد بودن سطوح دندان و وضعیف بودن آن در برابر اسید. -مقاومت شخص و زمان كافی برای ایجاد پوسیدگی. بدیهی است كه حذف هر یك از عوامل چهار گانه فوق امكان بروز پوسیدگی را كاهش داده و یا از بین می برد.
مكانیسم ایجاد پوسیدگی:
دندانها در حفره دهان قرار دارند،در این حفره بیش از چندین نوع میكروب بطور دائم مشغول فعالیت اند امروزه كاملا مشخص شده است كه پلاك دندانی در بروز پوسیدگی دندان و بیمارسهای لثه نقش مهمی را ایفا می كند.پلاك میكروبی یك توده بی رنگ،چسبنده و غیر قابل رویت است كه از تجمع انواع میكروبها و سلولهای موجود در دهان تشكیل می شود.این پلاك روی سطوح مختلف دندانها مانند طوق دندان،فواصل دندانها و شیارهای سطح جونده تشكیل می شود.چنانچه این پلاك را سطوح دندانها برداشته نشود می تواند باعث ایجاد پوسیدگی و بیماری لثه گردد بعضی از میكروبهای دهان به سهولت و با سرعت مواد قندی ناشی از مصرف مواد غذایی را به اسید تبدیل می نمایند.
مطالعات نشان می دهد كه پس از مصرف هر وعده غذا در اثر تخمیر باقیمانده مواد غذایی درسطوح مختلف دندان برای مدتی حدود ۲۰ دقیقه در دهان اسید تولید می شود چنانچه یك فرد طی شبانه روز سه وعده غذا مصرف نماید،حدود ۱ ساعت در دهان او اسید بوجود می آید و اگر فردی در بین سه وعده غذایی از مواد غذایی دیگر استفاده نماید در ۲۴ ساعت نزدیك به ۲ ساعت بزاق دهان بایستی اسید خواهد داشت.
در صورت ایجاد پوسیدگی دندان بیمار بایستی برای درمان آن به دندان پزشك مراجعه نماید.عدم توجه بیمار به این مساله باعث می شود كه پوسیدگی بتدریج پیشرفت نموده و میكروبها موجود در آن پالپ دندان(عصب دندان) را تحریك نموده و آن را ملتهب و عفونی نمایند.
پوسیدگی دندان چیست؟
پوسیدگی دندان بیماری عفونی قابل انتقالی است كه با فعالیت میكروبها در سطح دندان آغاز می شود و در ساختمان آن پیشرفت می كند.برای ایجاد پوسیدگی،مواد قندی هم باید در دسترس میكروبها باشد تا عامل خراب كننده ساختمان معدنی،یعنی اسید تولید گردد. در واقع پوسیدگی دندان تخرب بافتهای سخت دندان است.وقتی یك بیماری در اثر فعالیت میكروبها ایجاد می شود آن را بیماری عفونی می نامند و اگر بیماری بتواند از محلی به محل دیگر منتقل شود آنرا بیماری قابل انتقال می گویند.با تعریفی كه از پوسیدگی دندان شد می فهمیم كه پوسیدگی می تواند از یك دندان به سایر دندانها سرایت كند.
نشانه های پوسیدگی:
وقتی دندانی دچار پوسیدگی می شود،ممكن است یك یا چند مورد از علامتهای زیر را داشته باشد: -تغییر رنگ مینای دندان:در محل پوسیدگی مینا قهوه ای یا سیاه رنگ می شود. -سوراخ شدن دندان در محل پوسیدگی:گاهی میزان تخریب كم است و فقط با معاینه دقیق مشخص می شود و گاهی مقدار زیادی از دندان از بین می رود ،به طوری كه شخص فكر می كند دندان او شكسته است.
-حساس بودن یا درد گرفتن دندان،در موقع خوردن غذاهای سرد،گرم،ترس و شیرین -حساس بودن یا درد گرفتن دندان،وقتی كه دندانها را روی هم فشار می دهیم. -بوی بد دهان،می تواند به علل مختلف ایجاد شود كه یكی از علتهای آن پوسیدگی دندانها است. -گیر كردن مواد غذایی بین دندانها و پاره شدن نخ دندان،پوسیدگی بین دندانی می تواند باعث گیر كردن مواد غذایی بین دندانها و پاره شدن نخ دندان هنگام استفاده شود.
پیشگیری از پوسیدگی دندان:
-مسواك زدن دندانها توسط مسواك مناسب به روش صحیخ در مدت زمان مناسب برای حذف پلاك میكروبی. -استفاده از نخ دندان وهان شویه هایی كه توسط دندانپزشك تجویز می شوند. -عدم استفاده از دخانیات
-استفاده از فلوراید با روش های مختلف و زیر نظر دندانپزشك -پوشاندن شیارهای سطح دندان(فیشورسیلانت)براتی جلوگیری از گسترش پوسیدگی -پر كردن پوسیدگی دندان به منظور جلوگیری از پیشرفت آن مراجعه منظم به دندانپزشك برای مراقبت از وضعیت دهان و دندان.
نتایج یك مطالعه نشان داده است اسید آمینه تریپتوفان موجود در موز ضمن كاهش افسردگی و بهبود خلق و خوی افراد در كاهش سطح استرس نیز بسیار مفید است.
علاوه بر این، مطالعات نشان میدهند وجود مقادیر بالایی از پتاسیم در موز میتواند به كاهش سطوح فشارخون كمك كند كه این به نوبه خود وقوع تصلب شرایین، حمله قلبی و سكته مغزی را كاهش میدهد.
به گفته محققان یك مطالعه بزرگ دیگر نیز نشان داد احتمال ابتلا به سرطان كلیه تا حدود زیادی با مصرف مكرر سبزیجات و میوهها به ویژه موز كاهش مییابد، چرا كه در این مطالعه زنانی كه 4 تا 6 بار در هفته موز میخوردند تا 50 درصد كمتر در معرض ابتلا به این سرطان قرار گرفتند.
شایان ذكر است این میوه ارزشمند همچنین میتواند در كاهش دردهای قاعدگی نیز مؤثر باشد.
چای سبز ضمن این كه عوارض جانبی جدی ندارد میتواند از سرطان نیز پیشگیری كند.
نوشیدن چای سبز با جلوگیری از وقوع بیماریهای لثه لبخند زیباتری را برای شما به ارمغان میآورد.
نتایج یك مطالعه در ژاپن نشان داد افرادی كه چای سبز بیشتری مینوشند لثه سالمتری دارند و با مصرف آن خطر ابتلا به بیماریهای پریودنتال، فرونشینی لثه و خونریزی لثه را در خود كاهش میدهند كه این میتواند در داشتن لبخندی زیبا بسیار مؤثر باشد.
این گزارش میافزاید: خطر وقوع بیماریهای لثه كه به وسیله واكنشهای التهابی به باكتریهای موجود در دهان ایجاد میشود، میتواند تنها با نوشیدن یك فنجان چای سبز در روز كاهش یابد.
براساس این گزارش محققان افزودند: قدرت سلامتی چای سبز به دلیل خواص آنتیاكسیدانی فیتوكمیكالهای فلاونوئیدی به نام كاتچین است كه با التهاب ناشی از بیماری پریودنتال مبارزه میكند و برخلاف چای سیاه حاوی بیشترین میزان كاتچین می باشد.
نتایج دیگر این مطالعه نشان داد چای سبز ضمن این كه عوارض جانبی جدی ندارد میتواند از سرطان پیشگیری كند و به از دست دادن وزن كمك كند اما ممكن است اثرات تحریك كنندهای بر سیستم عصبی مركزی داشته باشد و به همین دلیل كسانی كه از اختلال خواب رنج میبرند نباید از چای سبز زیاد استفاده كنند و نیز زنان باردار و شیرده باید از نوشیدن آن اجتناب كنند.
به گفته محققان افراد میتوانند به جای نوشیدن یك بطری نوشابه كه فروپاشی استخوانها و دندانها را در پی دارد، یك فنجان چای سبز بنوشند و لذت داشتن یك لبخند زیبا را تجربه كنند.
بیماریهای قلبی و عروقی یکی از نگرانکنندهترین بیماریها محسوب میشوند و از عوارض اصلی بیتحرکی در زندگی هستند اما میتوان با مصرف غذاهای مفید تا حد زیادی خطر ابتلا به این بیماریهای کشنده را کاهش داد.
به گزارش ایسنا، هرچند در عصر رقابتی شدن جهان، تغییر در الگوی زندگی کار دشواری است اما تنها با تغییرات کوچک در انتخاب نوع مواد خوراکی مصرفی میتوانید سلامت قلب خود را تضمین کنید.
برای مثال لوبیای سیاه که منبع غنی از آنتیاکسیدانها و منیزیم است برای کاهش فشارخون، کلسترول و قندخون مفید بوده و در نهایت به حفظ سلامت قلب کمک میکند.
جو نیز از جمله موادغذایی است که تمام انواع آن برای پایین آوردن کلسترول بد خون مفید هستند. همچنین ماهی آزاد و ماهی تن دو نوع ماهی هستند که به دلیل داشتن آنتیاکسیدانهای مفید و اسید چرب امگا-3 برای سلامت قلب توصیه میشود.
مصرف روزانه یک مشت گردو نیز کلسترول خون و التهاب سرخرگ را کاهش میدهد و میتوان آن را جایگزین دیگر میانوعدهها کرد.
بعلاوه پرتقال به دلیل دارا بودن ترکیباتی موسوم به «پکتینها» با افزایش کلسترول خون مقابله میکند. این میوه همچنین حاوی پتانسیم بوده و برای کنترل فشارخون مفید است.
هویج نیز مادهغذایی مفید برای کنترل دیابت است که این بیماری نیز به نوبه خود تشدید کننده خطر سکته قلبی است و مصرف هویج برای مقابله با کلسترول بد خون توصیه میشود.
به گزارش ایندین تایمز، علاوه بر اینها سیبزمینی شیرین نیز منبع غنی از ویتامین a، فیبر خوراکی و لیکوپن است که همگی برای حفظ سلامت قلب و عروق کاربرد دارند.
به گزارش تایبادخبر، اکبر ایزدی مدیر عامل سازمان هدفمندسازی یارانهها گفت: شصت و ششمین مرحله یارانه نقدی مردادماه سال جاری همانند ماههای گذشته به ازای هرنفر ۴۵۵ هزار ریال ساعت ۲۴:۰۰ روز سه شنبه مورخ ۱۳۹۵/۵/۲۶ به حساب سرپرستان خانوار واریز و قابل برداشت خواهد بود.
زمانی کسی به امید موفقیت و انجام مقصود مدتها تلاش و فعالیت کند ولی با صراحت و قاطعیت پاسخ منفی بشنود و دست رد به سینه اش گذارند و بالمره او را از کار ناامید کنند، برای بیان حالش به ضرب المثل بالا استناد جسته می گویند: «بیچاره این همه زحمت کشید ولی بالاخره آب پاکی روی دستش ریختند». در دین اسلام آب مؤثرترین عامل پاک کننده نجاست است و زمین و آفتاب و استحاله در مرحله دوم مطهرات قرار دارند. هر چیز نجس با شستن پاک می شود و اصولاً آب زایل کننده هر گونه نجاسات است. موضوع مشکوک و ناپاک را باید از سه الی هفت بار - بسته به نوع و کیفیت نجاست - شستشو داد تا طهارت شرعی به عمل آید. به آن آب آخرین که نجاست و ناپاکی را به کلی از بین می برد در اصطلاح شرعی " آب پاکی " می گویند. زیرا این آب آخرین موقعی ریخته می شود که از نجاست و ناپاکی اثری باقی نمانده، موضوع مشکوک کاملا پاک و پاکیزه شده باشد. با این توصیف به طوری که ملاحضه می شود " آب پاکی " همان طوری که در اصطلاح شرعی آب آخرین است که شیء ناپاک را به کلی پاک می کند، در عرف اصطلاح عامه کنایه از " حرف آخرین " است که از طرف مخاطب در پاسخ متکلم و متقاضی گفته می شود و تکلیفش را در عدم اجابت مسئول یکسره و روشن می کند. منبع:jomalatziba.blogfa.com
مصراع بالا از مولانا مولوی بلخی است که چون در میان افراد وجماعات بشری مصادیق زیادی پیدا می کند لذا به صورت ضرب المثل در آمده است. فی المثل وقتی انسان رنج فراوان می برد و به دفینه یا صندوقچه ای دست می یابد از کثرت ذوق و شعف سر از پا نشناخته برای زندگانی آینده خود نقشه ها می کشد ولی همین که صندوق را باز می کند جز یک مشت خاکستر و قراضه چیزی نمی بیند. اینجاست که کفرش بالا آمده به زمین و زمان لعنت می فرستد و در مقابل کنجکاوی دیگران که از محتوای صندوق سئوال می کنند جواب می دهد: اندرین صندوق جز لعنت نبود. منبع:asanzaban.com
"آب که از سر گذشت، چه یک ذرع چه صد ذرع ـ چه یک نی چه صد نی" یا "آب که از سر گذشت چه یک وجب چه صد وجب" کنایه از زمانی است که کار خراب می شود و آنچه که نبايد بشود شد ديگر زياد و کمش فرقي نمي کند. در زمانهای گذشته در جیحون سرمای سختی بود ، گاوچرانی هم در همین ایام ، گاومیشهای خود را از رود جیحون می گذراند که به دلیل طغیان اب در روزهای قبل به عمق رود افزوده شده بود ، گاوچران چون یک یک گاومیشهای خود از آب گذراند به سالار گاومیش خود رسید چون خواست او را ز جیحون بگذراند به داخل آب رفت و چون آب از سرش بیشتر شد به راه خود در عمق پاینتر رود ادامه داد شخصی به او گفت: ای مرد آب که از سر گذشت چرا به راهت ادامه دادی؟ گاوچران گفت: در فصل سرما ، اب که از سر گذشت در جیحون چه به سری چه به وجبی چه به نیزه ای چو به زرعی و امروز شد: اب که از سر گذشت چه یک وجب چه صد وجب منبع:jomalatziba.blogfa.com
زمانی كسي را متهم به اشتباه و گناهي كنند ولي آن شخص اشتباهی نكرده باشد،گفته ميشود : آش نخورده و دهان سوخته! در زمانهاي گذشته، مردي در بازارچه شهر حجره پارچه فروشی داشت و شاگرد او پسر خوب وليكن كمي خجالتي بود. روزي مرد بيمار شد و نتوانست به دكانش برود. شاگرد در دكان را باز كرد.قبل از ظهر به او خبر رسيد كه حال تاجر خوب نيست و بايد دنبال دكتر برود. پسرك در دكان را بست و دنبال دكتر رفت . دكتر به منزل تاجر رفت و او را معاينه كرد و برايش دارو نوشت پسر بيرون رفت و دارو را خريد وقتي به خانه برگشت ، ديگر ظهر شده بود. پسرك خواست دارو را بدهد و برود ، ولي همسر تاجر که زن كدبانویی بود و دستپخت خوبي داشت و آش هاي خوشمزه او دهان هر كسي را آب مي انداخت.خيلي اصرار كرد و او را براي ناهار به خانه آورد. همسر تاجر براي ناهار آش پخته بود سفره را انداختند و كاسه هاي آش را گذاشتند . تاجر براي شستن دستهايش به حياط رفت و همسرش به آشپزخانه برگشت تا قاشق ها را بياورد پسرك خجالتی فكر كرد تا بهانه اي بياورد و ناهار را آنجا نخورد . فكر كرد بهتر است بگويد دندانش درد مي كند. دستش را روي دهانش گذاشتش. تاجر به اتاق برگشت و ديد پسرك دستش را جلوي دهانش گذاشته به او گفت : دهانت سوخت؟ حالا چرا اينقدر عجله كردي ، صبر مي كردي تا آش سرد شود آن وقت مي خوردي ؟ زن تاجر كه با قاشق ها از راه رسيده بود به تاجر گفت : اين چه حرفي است كه مي زني ؟ آش نخورده و دهان سوخته ؟ من كه تازه قاشق ها را آوردم. تاجر تازه متوجه شد كه چه اشتباهي كرده است... از آن پس، وقتي كسي را متهم به گناهي كنند ولي آن فرد گناهي نكرده باشد ، گفته ميشود : آش نخورده و دهان سوخته! منبع:jomalatziba.blogfa.com
این ضربالمثل را در مورد کسانی می گویند که اول کاری را با شتاب شروع می کنند و در آخر خسته می شوند و دست از کار می کشند. روزی یک هولی را می بردند نمک بارش کنند ، در موقع رفتن پرسیدند هولی کجا می روی ؟ با شادی گفت : " نمک ، نمک ، نمک " . چون نمک بارش کردند و برگشت ، بارش سنگین بود و رنج می برد ، پرسیدند : " هولی از کجا می آیی ؟ " با بیچارگی و بدبختی گفت : " ن .. م... ک ، ن ... م ... ک، ن ... م ... ک " . منبع:yekrooz.net